Lämmitysöljyn vertailuhintana on käytetty tällä sivustolla HOK-Elannon julkaisemaa lämmitysöljyn hintaa, koska se on ainoa lämmitysöljyn hinta, joka on saatavissa webbisivulla sitovana tarjouksena ilman lomakkeen täyttöä. Hinta muuttuu aika verkkaisesti, mikä korostuu nyt hintojen romahtamisessa. Öljyn hinta on pudonnut rajusti, mutta vertailuhinta on ollut melkein kuukauden muuttumaton. Hinta kuitenkin lopultakin päivittyi 5.1.2016, ja jälleen voidaan faktapohjaisesti taivastella, miten kallista öljy Suomessa on.
Saksassa lämmitysöljyn päivän hinta 7.1.2016 on 41 senttiä litralta. Siihen nähden hinta Suomessa on yli puolitoistakertainen. [1]
HOK-Elannon ilmoittama hinta on 73 senttiä litralta. Kun otetaan huomioon 5% bonus, jonka hinnasta saa, jos ostaa tarpeeksi, niin hinnaksi jää 70 senttiä litralta. Tämä on yleensä vastannut kohtuullisesti muiden toimittajien hintoja. Halvin hinta viime aikoina on yleensä ollut Agrimarketissa, jossa hinta tänään on 67 senttiä litralta (66 senttiä kahden tuhannen litran erissä). En kuitenkaan tällä kerralla käynyt muita toimittajia läpi.
Kaiken järjen mukaan Suomessa myytävän lämmitysöljyn verovapaan osuuden ja raakaöljyn hinnan pitäisi olla suoraan verrannollisia toisiinsa. Eli jos ostat Suomesta eurolla verovapaata lämmitysöljyä (ja maksat verot erikseen), samalla eurolla pitäisi saada suunnilleen yhtä paljon raakaöljyä. Pitkäaikainen keskiarvo oli, että yhden verovapaan lämmitysöljylitran hinnalla sai 1,35 litraa lämmitysöljyä. Nyt yhden verovapaan lämmitysöljylitran hinnalla saa kuintenkin lähes kaksi litraa lämmitysöljyä. Tämä tarkoittaa sitä, että jalostus- ja jakeluketjun katteet litrasta lämmitysöljyä ovat aivan mielettömän paljon isommat kuin vielä vuosi sitten.
Toinen tapa nähdä asia on, että suhteessa raakaöljyn eurohinnan ja verottoman lämmitysöljyn hinnan pitäisi laskea täsmälleen yhtä paljon. Näin ei kuitenkaan ole. Raakaöljyn eurohinta on pudonnut miltei kolmannekseen kesästä 2014, mutta lämmitysöljyn veroton hinta on pudonnut vain puoleen.
Suora sähkölämmitys ei erityisemmin enää voi kilpailla öljylämmityksen kanssa, koska suoran sähkölämmityksen sähkö maksaa kuusi senttiä kilowattitunnilta, vaikka itse sähkö olisi ilmaista. Öljyn hinnalla 70 senttiä litralta lämmitys maksaa 7,7 senttiä per lämmityskilowattitunti (hyötysuhde 90%). Suoran sähkölämmityksen (hyötysuhde 100%) sähkö pitäisi siis saada hintaan 7,7 c/kWh, jossa itse sähkön osuudeksi jää 1,7 c/kWh. Koska tässä on vielä arvonlisävero mukana, pörssistä sähkö pitää saada hintaan 1,5 c/kWh. Öljylämmitys on siis aina suoraa sähkölämmitystä halvempaa, kun sähkö maksaa pörssissä yli puolitoista senttiä kilowattitunnilta. Tuollaisia päiviä oli joulun pyhien aikana muutama. Jos asiaa katsoo tunnin tarkkuudella, öljylämmitystä halvempia tunteja voi keskimäärin löytää pari vuorokaudesta.
Vuonna 2015 tunteja, joiden hinta Suomessa oli alle 1,5 c/kWh oli 7860 tunnista 1260 eli 16%.
Erilaisilla lämpöpumpuilla sähkölämmityksen hyötysuhdetta voi parantaa.
Olin käsityksessä, että lämmitysöljyn verot olivat nousemassa pari senttiä vuoden vaihteessa. Hallitus näyttää kuitenkin vatuloineen korotuksen, eikä korotusta ainakaan Finlexin ajantasaisesta laista löydy. [2] Ainoa muutos vuodenvaihteessa oli nestekaasun tuleminen energiaverotuksen piiriin.
[1] http://www.heizoel24.de/charts/heizoel
[2] http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941472
Kyllä tuo veronkorotus on mennyt läpi. Finlexin ajantasaista on päivitetty viimeksi 28.12.2015, mutta korotus on julkaistu 31.12.2015 ja tulee voimaan 1.1.2016: http://www.finlex.fi/fi/laki/kokoelma/2015/sk20151721.pdf.