Kuka saa kuluttajan maksamasta sähkön hinnasta eniten? Sähköveron korotuksen jälkeen valtio

Vielä tämän vuoden sähkön tuottaja saa kuluttajan maksamasta sähkölaskusta suurimman osan. Sähköveron korotuksen jälkeen suurin siivu menee suoraan valtiolle.

Sähkön hinta jakautuu tuottajalle (sähkön pörssihinta), siirtäjälle (paikallinen sähköyhtiö), välittäjälle (se, joka myy pörssisähkön) ja valtiolle sähköveron, huoltovarmuusmaksun ja arvonlisäveron muodossa.

Marraskuun sähkön hinnalla jakauma on seuraavan kuvan mukainen:

Vielä juuri ja juuri eniten rahaa saa sähkön tuottaja, 37,9%. Jos sähkö tuodaan Ruotsista – kuten usein jopa kolmannes kulutuksesta tuodaan – Suomen ja Ruotsin kantaverkkoyhtiöt saavat maiden sähkönhinnan erotuksen itselleen (”pullonkaulatulot”).

Lähes yhtä paljon, 36,3% menee suoraan valtiolle.

23,7% sähkön hinnasta menee paikalliselle sähköyhtiölle. Esimerkkinä tässä laskelmassa on Fortum sähkönsiirron hinta 2,95 c/kWh (sis. ALV).

Pienin osuus menee sille sähköyhtiölle, joka pörssisähkön laskuttaa. Tässä esimerkkinä Vattenfallin hinta 0,25 c/kWh. Tämä ei ole kuin 2% sähkön hinnasta.

Tämä esimerkki on laskettu marraskuun pörssisähkön hinnalla 3,80 c/kWh, jolloin kuluttajan sähkön hinta on 10,02 c/kWh. Kuukausimaksuja ei ole otettu huomioon, vaan pelkästään sähkön määrään liittyvät maksut.

Tulevan sähkönveron korotuksen jälkeen valtion ja sähkön tuottajan järjestys vaihtuu. Valtio saa suurimman siivun kuluttajan maksamasta sähkölaskusta.

Valtion osuus on 37,9%, kun tuottajan osuus on enää 37,0%.

Paikallisen sähköyhtiön osuus putoaa 23,7:stä prosentista 23,2:een prosenttiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.