Kodissahan kodinkoneista vie Suomessa energiaa vain pesukone, tiskikone ja kuivausrumpu. Muut kodinkoneet ovat vain lisälämmittimiä.
Energiaa kuluttavat kodinkoneet lämmittävät vettä ja laskevat tuon veden viemäriin.
Lehdissä raportoidaan uusista lämpöpumppuperiaatteella toimivista kuivausrummuista. Näitä markkinoidaan energiaa säästävinä.
Kuivausrumpu yleensä lämmittää ilmaa, niin että pyykkien kosteus siirtyy tuohon ilmaan. Sitten tuo kosteus tiivistyy paikkaan, missä on kylmää. Tuo kylmä saadaan aikaiseksi tuulettamalla yhtä paikkaa huoneilmalla. Kertyvä vesi tiivistyy vedenkeräysastiaan.
Mikäli malttaa hetken odottaa, ainoa energia, joka ei muutu kuivausrummussa lämmöksi on se, että märkien vaatteiden huoneenlämpöinen vesi kaadetaan huoneenlämpöisenä viemäriin. Tai siis – eihän tuossakaan hukata energiaa, koska energia kului jo siinä vaiheessa, kun pesukone lämmitti vesijohdosta neliasteisena tulleen veden huoneenlämpöiseksi.
Suoraan vesijohtoon kytketyt kuivausrummut menivät pois muodista jo parikymmentä vuotta sitten.
Eli ei kuivausrumpu kuluta tälläkään hetkellä energiaa muuta kuin niinä kahtena ja puolena kuukautena vuodessa, kun Suomessa ei tarvita lämmitystä – ja pyykki yleensä kuivataan ulkona. Sähkö puolestaan on yksi edullisimpia tapoja lämmittää huoneistoja.
Iltasanomat: Lämpöpumpuille uusi mullistava aluevaltaus kodeissa?
Niin… paitsi jos sähkölämmitteisen talon ilmaa lämmitetään ilmalämpöpumpulla hyvällä hyötysuhteella, vaikkapa 1kW -> 3kW, niin tavallinen kuivausrumpu hukkaa nuo "ilmaiset" 2kW siitä välistä.
Vielä… Tietääkseni kaikki kotona käytettävät pesukoneet huuhtelevat kylmällä vedellä (useamman kerran), eli märkien vaatteiden vesi on pitänyt lämmittää kuivausrummussa kylmästä huoneenlämpöiseksi.
Mutta voiko joku nyt valaista tätä asiaa vähän lisää, eli onko tässä tosiaan harha sähkön säästössä vaiko ei? Siis kun lämpöpumppu-kuivausrumpu ottaa sähköverkosta vaikka sen 1kWh ja tuottaa sillä lämpöä 3kWh edestä (kuivausrummun sisään) niin otetaanko tuo 2kWh nyt sitten huoneiston ilmasta pois, eli viilennetään sitä huoneilmaa vastaavasti ja tämä viilennys pitää kompensoida muulla lämmityksellä joka tapauksessa? Ja jos kompensointi tehdään suoralla sähköllä ilman lämpöpumppuja niin tulos on +-0 jos ei oteta huomioon pyykin veden/kosteuden lämmittämistä kylmästä huoneenlämpöiseksi? Vai palautuuko tuo (ilmeisesti?) huoneilmasta otettu 2kWh jotenkin ajan myötä takaisin huoneilmaan (ja sähköä säästyy) vai jotain aivan muuta?