Eipä kannata maanantainakaan paperintuotanto Suomessa. Merkittävä osa kustannuksista puun rusentamisessa paperiksi on sähköä ja tuon sähkön saisi Ruotsissa puoleen hintaan. Halvemmalla pääsee missä tahansa muualla Pohjoismaissa tai Baltiassa. Norjassa yhdellä alueella selviäsi viidenneksen kustannuksilla. Eipä tuo ennusta kovin valoisaa tulevaisuutta Suomen paperiteollisuudelle. Eikä tarvitse haaveilla tietokonekeskusinvestoinnistakaan.
Hinnat ovat rupukategoriasta alkaen (17.9.2012):
- Suomi: 5,1 c/kWh
- Liettua: 5,0 c/kWh
- Latvia: 4,9 c/kWh
- Tanska: 4,7 c/kWh
- Viro: 4,3 c/kWh
- Ruotsi: 2,7 c/kWh
- Norja: 1,0 – 2,6 c/kWh
Kuinka paperitehdas kilpailee viiden sentin sähkön hinnalla yhden sentin hintaa vastaan?
Pörssihinnat kuvastavat erittäin hyvin maan kykyä tuottaa kilpailukykyistä energiaa, koska kansainvälisen tavan mukaan voimalaitosten raaka-aineita ei veroteta. Pörssihinta on suoraan raaka-aineiden hinta + työn hinta + kate ilman valtion vääristävää vaikutusta. Vain tuulivoimaa ja biopolttoaineita tuetaan, jotta ne selviäisivät pörssimarkkinoilla — tuulivoimaa jopa moninkertaisesti pörssihintaan nähden.
Kalliiseen hintaan ei ole mitään syytä. Yksi ydinvoimala on vuosihuollossa (496 MW) ja tuonti Ruotsista on osin huollossa (550 MW huollossa, 2270 MW käytössä)(*) — mutta hintaan tällä ei oikeasti ole vaikutusta. Voitaisiin käynnistää pari reilua hiilivoimalaa, ja ne voisivat alemmallakin sähkön hinnalla tuottaa sähköä oikein mukavalla voitolla. Tällä sähkötuottajat eivät ehkä saisi yhtä paljon rahaa, mutta ne saisivat pidettyä teollisuuden Suomessa. Kun paperitehdas sammutetaan kalliin sähkön vuoksi, se sammutetaan lopullisesti.
Flickr renaissancechambara, CC BY |
Mutta kaikkein hulluita on se, ettei merkittävä osa keinotekoisesti ylhänä pidetystä hinnasta edes päädy tuottajille. Neljännes sähköstä tuodaan halvalla hinnalla Ruotsista ja myydään kalliilla hinnalla Suomessa. Mihin tuo hintaero häviää, on minulle vielä arvoitus. Todennäköisesti se menee pohjoismaisten verkkoyhtiöiden yhteiseen kahvikassaan, eikä hyödytä Suomea tippaakaan. Kysymys on yli miljoonasta eurosta päivässä!
Suomalaisten voimalaitosten pyörittäjät tuntuvat olevan niin tyhmiä, että jonkinlainen pakkohoitojärjestely lienisi paikallaan. Ehkä tässäkin otetaan Amerikasta mallia, mutta oppikirjat ovat hieman vanhoja. Tiedoksi: Enron meni jo konkurssiin! Pääjohtaja istuu 24 vuoden tuomiotaan vankilassa.
(*) Maanantain odotettavissa oleva yhden tunnin kulutushuippu on luokkaa 9500 MW ja minimi noin 2000 MW pienempi.
Totta kai yli yhden gigawatin vajauksella on merkitystä. Hintaa säätelee kysynnän ja tarjonnan laki, jos tarjonta ei vastaa kysyntää niin hinta nousee. Hinta nousee kunnes joku toteaa, että näin kalliiseen sähköön ei ole varaa, ja laittaa paperitehtaan seisokkiin, tms. Tätä taas ei kovin helposti tehdä, joten sähkön hinta on herkkä vaihteluille.
Sähköyhtiöillä on varmasti jokin syy olla käynnistämättä mainitsemiasi hiilivoimaloita, jos tällaista varakapsiteettia on olemassa. Jos olet vakuuttunut siitä, että syy on sähköyhtiöiden kartelli, sinun pitäisi tehdä kilpailuviranomaisille valitus.
Tuosta tuontisähkön hinnanerosta on minusta turha vaahdota. Totta kai Suomessa maksetaan Suomen markkinahintaa sähköstä, riippumatta mistä se tulee. Ei se ole "samaa" sähköä isossa saavissa, jota suomalaiset joutuvat kauhomaan tuplasti kalliimpaan hintaan. Ratkaiseva ero on, että siinä on kaapeli välissä, nimenomaan rajallisen kapasiteetin omaava kaapeli. Pitäisikö sähköntuonti Ruotsista pistää poikki koska olemme kateellisia ruotsalaisten halvemmasta sähköstä ja siitä, että he myyvät voitolla sähköä Suomeen? Lopputulos olisi vain se, että sähkön hinta nousisi entisestään.
Minulle jäi vähän epäselväksi täsmälliset perustelusi sähkön hinnan keinotekoiselle hintojen korkeana pitämiselle. Voitko antaa tarkempaa tietoa mitkä ja kenen hiilivoimalaitokset seisovat tällä hetkellä? Syytätkö energiayhtiöitä kartellista, siis siitä että ovat keskenään sopineet tuotannon rajoittamisesta? Vai vaaditko että yhtiöiden pitäisi luopua markkinatalouden periaatteesta eli oman voiton maksimoinnista ja sen sijaan toimia solidaarisesti kantaen kortensa kekoon yhteiskunnan ja Suomen muun teollisuuden puolesta? Vai onvatko energiateollisuuden päättäjät yksinkertaisesti tyhmiä?
Jos sinulle jäi epäselväksi, ovatko energiateollisuuden päättäjät mielestäni tyhmiä, voisit lukea artikkelin loppuun asti.
Yhdellä gigawatilla vajauksella ei ole merkitystä, koska kulutus on yhä noin 5000 gigawattia alempana kuin keskitalvella. Gigawatti on tyhjäkäyntiä, jonka verran on aina huollossa. Juuri keskitalvelle meidän täytyy mennä ennen kuin näemme yhtä korkeita sähkön hintoja kuin nyt. Tämän kuukauden korkein hinta ylitettiin edellisen kerran helmikuun kymmenes päivä. Maanantain hinta ylitettiin tässä välissä kaksi kertaa. Helmikuussa tuo nyt huollossa oleva yhteys ei ollut vielä edes valmis.
Se, että eläinpopulaatio kasvaa kunnes kenelläkään ei ole ruokaa ei ole välttämättä kartelli. Sen simuloiminen sähkövoimaloilla on kuitenkin puhdasta tyhmyyttä.
Ja tuo miljoona euroa päivässä, joka häviää systeemin hampaisiin on aivan oikeaa rahaa. Jokainen sähkön kuluttaja maksaa Suomen hinnan mukaan ja jokainen sähkön tuottaja saa rahaa Ruotsin hinnan mukaan. Erotus on rahaa, joka häviää jonnekin. Ei sitä ruotsalaisetkaan saa.
Yritän laatia listaa Suomen voimalaitoksista. Valmiina luotettavaa sellaista en ole vielä löytänyt.
Vielä kommentoisin, että minulla ei ole koskaan ollut temistä voimalaitosten tai suurkuluttajien kanssa, minulla ei ole nyt mitään tekemistä noiden kanssa — eikä varmaan tämän jälkeen tule olemaankaan;-)
On pakko kommentoida tätä usein esittämääsi ihmetystä, että mihin raha katoaa Ruotsin ja Suomen välisellä osuudella…
Systeemiin jäänyt raha jaetaan niiden kantaverkkoyhtiöiden välillä, jolla ko. tulo on syntynyt. Eli tässä tapauksessa Suomen ja Ruotsin kantaverkkoyhtiöiden välillä.
Puhutaan siis ihan yleisesti "pullonkaulatulosta".
Jos alla oleva linkki ei toimi, niin googleta "Fingrid pullonkaulatulo"
http://www.fingrid.fi/portal/suomeksi/sahkomarkkinat/markkinaintegraatio
Ps. Meillä on öljykattila käännetty lämmitysvastuksille (pörssisähkösopimus), joten täytyy kiittää laskemastasi sähköennusteesta:) Kiitos siitä!
Toimivampi linkki on muuten:
http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/markkinaintegraatio
Siellä voisi olla selvemmin tuo "niiden kantaverkkoyhtiöiden välillä, jolla ko. tulo on syntynyt" – tarkkaan ottaen siellä ei niin sanota, mutta kun sen tietää, se on selvin tulkinta.
Kuinkakohan vanhaa tekstiä on: "Historiallisesti pullonkaulatulot ovat olleet suuremmat kuin investoinnit, mutta tämä trendi on kääntymässä päinvastaiseksi ja tulevina vuosina investoinnit tulevat ylittämään saadut pullonkaulatulot."
Nykyvauhtia Fenno-Skan 2 tulee maksetuksi vuodessa.
Siis sinun mielestäsi kilpailu sähkömarkkinoilla ei toimi, vaan Fortum ja PVO ovat sopineet sähkön hinnan keskenään? Ok, se on tyhmää voimayhtiöiden johtajilta, koska voivat leimautua rikollisiksi. Mitään muuta tyhmyyttä en siinä näe. Kapitalismissa jokainen yrittää itsekkäästi maksimoida oman voittonsa. Kartelli ei tietenkään ole hyvä.
Edelleen olen sitä mieltä, että tuon päivittäin kadonneen miljoonan takia ei kannata itkeä. Jos tuontisähköä myydään Suomessa markkinahintaan, niin ei se miljoona ole sinulta pois, joten mitä väliä sillä on kenelle se päätyy? Jos ostat iPadin ja tyttö Foxconnin liukuhihnalla saa sen myyntituloista kaksi senttiä ja päivässä yhden kupin riisiä, pidätkö sitä suurena vääryytenä itseäsi kohtaan?
Kiitos anonyymille tiedosta. Tuo selvittää minua kauan kiusanneen asian. Lupaan yrittää olla vähemmän negatiivinen tulevaisuudessa!
Nähtävästi Fingrid on sopivasti poistanut tuon linkittämäni sivun… Ettei vain Fingridille olisi jäämässä "liikaa rahaa" omaan taskuun?
Sen teksti löytyy kumminkin vielä Googlen välimuistista…
Eli googletus kuten aikaisemminkin -> välimuistissa
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:_LgjTV47EnoJ:www.fingrid.fi/portal/suomeksi/sahkomarkkinat/markkinaintegraatio/+&cd=1&hl=fi&ct=clnk&gl=fi&client=firefox-a
t: Anonyymi
Olihan siellä edelleen toimivakin sivu…
http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/markkinaintegraatio/pullonkaulatulot/Sivut/default.aspx
Tuossa on kuitenkin mielenkiintoista, että mitä huonommin Fingrid palvelee, sitä enenmmän se saa rahaa.
Sivuilla on maininta
…Fingrid käyttää saamansa pullonkaulatulot EU-lainsäädännön mukaisesti siirtokyvyn kasvattamiseen rajajohdoilla…
Tämänhän pitäisi johtaa siihen, että näitä pullonkaulatuloja ei ole eikä enää tule?
On ihan hyvä, että sähköyhtiöt velvoitettiin luopumaan Fingridistä. Näin mahdollisuus saada maksimoitua tuotto sekä itse tuotetusta sähköstä ja naapurimaista tuodusta sähköstä pienenee.