Nyt se sitten tapahtui. Suomen hinta on noussut tai pysynyt paikoillaan ja Ruotsin hinta on laskenut. Perjantaina ylitetään ensimmäistä kertaa raja kaksi kertaa kalliimmasta sähköstä. Ja melko reilusti: Ruotsin hinta on 2,0 c/kWh ja Suomen 4,5 c/kWh. Eroa on +121%.
Suomen sähkön tuotannossa ei ole mitään ongelmia. Loviisan toinen yksikkö on vuosihuollossa, mutta sen teho ei ole kuin luokkaa neljännes Ruotsista tuotavasta sähköstä ja kahdeskymmenesosa Suomen kulutuksesta. Se ei selitä hintaeroa.
Jokaista euroa kohti, jonka maksamme Ruotsista tuotavasta sähköstä, katoaa jonnekin euro kaksikymmentä senttiä. Tätä on lähes neljännes sähkönkulutuksestamme, vaikka osa Ruotsista tulevasta siirtokapasiteetista on huollossa. Eli todella paljon.
Aikoinaan ilkuttiiin Skoonen kallista sähköä. Suomessa vain on ollut säännöllisesti paljon kalliimpaa kuin Skoonessakin. Norjassa halvimmalla alueella saa perjantaina sähköä puolella sentillä kilowattitunnilta!
Jos jotakuta lohduttaa, Baltiassa maksetaan sähköstä vielä pari prosenttia Suomea enemmän. Sekään ei voi kuitenkaan mitenkään selittää Suomen korkeita hintoja, koska siirtokapasiteetti on melko olematonta.
Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Sähkössä on tunnetusti se ongelma, että sitä ei voi tuottaa varastoon. Kulutusta ei säätele muu kuin hinta, eikä sekään kovin hyvin – sähköä on vain pakko saada. Kuinka paljon sähkön hinnan pitää nousta, että tehdas kannattaa sulkea? Tai ostoskeskuksen heittää asiakkaat pihalle ja sammuttaa valot? Jos kukaan ei halua luopua sähköstä, mutta sitä ei riitä kaikille, hinta nousee ja nousee, kunnes jossain tulee kipupiste vastaan.
Tuo että jonnekin "katoaa" tasan 1,20€ on aika populistista puhetta. Yhtä hyvin ruotsalainen voisi sanoa, että häneltä katoaa kymmenen kruunua, kun Suomessa maksetaan enemmän "samasta" sähköstä.