LNG-alus (Flickr g7ahn CC BY) |
Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa 6.8. käsitellään kaasumarkkinoita Suomessa. Sen mukaan Suomen pitäisi rakentaa LNG-terminaali ja alkaa tuoda meritse maakaasua.
Kirjoitus summaa mukavasti muutaman maakaasuun liittyvän asian (joita tässä blogissa käsiteltiin jo mm. huhtikuussa [2][3]):
- Maakaasu olisi ympäristöystävällistä, mutta…
- Maakaasun hinta on halventunut öljyyn verrattuna paljon
- Suomeen Venäjältä tuleva maakaasu ei ole kuitenkaan halventunut, vaan sen hinta on sidottu öljyn hintakehitykseen – ei maakaasun maailmanmarkkinahintaan
- Suomen ainoa maakaasutoimittaja on Venäjä
- Aina kun öljy kallistuu, kivihiili muuttuu edullisemmaksi suhteessa maakaasuan
- Liuskekaasun kaivaminen aiheuttaa maanjäristyksiä
Gasumin kotitalouksille myytävä maakaasu on sidottu hintakoriin, jossa on kolme osaa: öljyn hinta, kivihiilen hinta ja kuluttajahintaindeksi.[7] Maakaasu saa maailmalla halventua kuinka paljon tahansa, mutta Gasumin hinta ei putoa. Maakaasun kiinteät kulut ovat kovat verrattuna kaasun hintaan. Jos Venäjä ei yhtenä päivänä enää toimitakaan maakaasua, nuo kulut yhä juoksevat.
Tuolla sopimuksella en ota maakaasua, vaikka kotini öljypannusta viidenkymmenen metrin päässä menee maakaasulinja, johon kuluttajana voisin liittyä melko kohtuullisin kuluin. Tänä vuonna tekemissäni energianhintavertailuissa maakaasu ei ole erityisen halpa vaihtoehto muuten kuin öljyyn verrattuna.
Helsingin Sanomat yllyttää investoimaan lisää maakaasuun, koska ”Maakaasu halutaan pitää Suomen energiacocktailissa mukana muun muassa siksi, että kaasuputkiverkostoon on jo panostettu paljon”. Tuollaisella perustelulla on tehty maailmassa valtavan paljon huonoja päätöksiä.
Sekin artikkelista unohtui, että maakaasu on paha kasvihuonekaasu, ja kuljetuksissa ilmaan vuotava maakaasu saattaa olla ympäristövaikutuksiltaan pahempi kuin kivihiilen polttaminen.[5]
Liuskekaasun kaivaminen aiheuttaa todennäköisesti maanjäristyksiä, [4] ja lähin liuskekaasun esiintymä lähtee Puolasta pohjoiseen Itämeren pohjassa ja se ulottuu lähelle Utön saarta.[6] Eli ehkä Suomessakin päästään vielä joskus nauttimaan maanjäristyksistä.
Mutta olisi suuri edistysaskel, jos Suomessa olisi LNG-terminaali siten, että mistä tahansa maailmaa voidaan tuoda maakaasua meritse nestemäisessä muodossa. Maakaasua uskaltaisi käyttää, kun sillä on useampi toimittaja, eikä venäläisen kaasun hinnan sitominen öljyn hintaan todennäköisesti enää toimisi.
[1] http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Kaasun+kulta-aika+koskee+Suomeakin/a1344134957817
[2] http://www.sahkolamppu.com/2012/04/energian-hinta-on-puolittunut-vuodessa.html
[3] http://www.sahkolamppu.com/2012/04/maakaasun-kaytto-lammitykseen-ja-auton.html
[4] http://www.sahkolamppu.com/2011/11/maanjaristyksia-kaasun-kaivamisesta.html
[5] http://www.sahkolamppu.com/2010/11/maakaasubussit.html
[6] http://www.sahkolamppu.com/2011/11/puolalainen-kaasupurkaus.html
[7] http://www.gasum.fi/palvelut/Documents/Kotikulta%201%204%202012%20alkaen.pdf