Pistoolilämpömittari – joka kodin välttämätön peruslaite

Pistoolilämpömittari on melkoisen näppärä kapistus.

Minulla on ollut pistoolilämpömittari viitisen vuotta ja olen sen aikoinaan ostanut Clas Ohlssonilta noin viidellä kympillä. Oma laitteeni on hieman erilainen (tyylikkäämpi) kuin tällä hetkellä kaupasta saatavat laitteet, mutta kyseessä lienee aivan vertailukelpoinen laite. Pistoolilämpömittari on osoittautunut yllättävän hyödylliseksi laitteeksi.

Kyseessä on siis pistoolin näköinen laite, joka näyttää liipaisinta painamalla lämpötilan kohteessa. Esimerkiksi neljän metrin päästä se kertoo 50 sentin ympyrän kokoisen alan keskimääräisen lämpötilan. Laitteessa on lasertähtäin, joten mitattavaa kohtaa ei tarvitse arvuutella. Tarkkuuden luvataan olevan ±2 °C, mutta käytännössä se mielestäni on parempi eli näyttölukeman puolen asteen tarkkuuteen voi melko hyvin luottaa.

Ykköskäyttökohde on sisälämmön tarkastaminen. Vedon poiston kannalta on tärkeää, että jokaisessa huoneessa on täsmälleen sama lämpötila, ja että saman huoneen patterit ovat täsmälleen samassa lämmössä. Oikein säädetty patterihan tuntuu käteen aina kylmältä, joten ilman mittaria patterien säätöä ei kannata tehdä.

Toinen käyttötarkoitus on keittiössä. Milloin maito on 80 asteista? Milloin sokeri on 118 asteista? Milloin paistinpannu on täsmälleen oikean lämpöinen täydellisen pihvin tekemiseen? Näistä kaikista tehtävistä pistoolilämpömittari on selvinnyt täydellä kunnialla viimeisen viiden vuoden aikana tarvitsematta sotkea liuokseen upotettavien lämpömittarien kanssa.

On kuitenkin muutama tehtävä, mistä pistoolilämpömittari ei ole selvinnyt. Jos yrittää pakkasella ulkopuolelta mitata talon mahdollisia vuotokohtia, mittari on näyttänyt aivan satunnaisia lukemia. Mittari pystyy mittaamaan -20 asteeseen asti, mutta itse pistoolin pitää olla lämpimässä, jotta mittaustulokset ovat luotettavia. Toinen ongelma ovat jotkut materiaalit. Kiiltävä metalli saattaa antaa parilla asteella eroavia tuloksia kuin viereinen mattamaalattu seinä. Tästä varoitetaan käyttöohjeessa ja joillekin materiaaleille annetaan korjauskertoimia. Käytännössä tarkkuus näissäkin tapauksissa on ollut riittävä ilman käyttöohjeen plaraustakin. Ikkunan läpi mittausta ei voi tehdä, vaan tuloksena on ikkunan lämpötila.

Viidessä vuodessa laite on kuluttanut yhden yhdeksän voltin pariston.

Ohessa linkit Clas Ohlssonilta saataviin pariin malliin ja E-villestä Hong Kongista lähetettävään huomattavasti halvemmalla saatavaan malliin. En ole näistä mittareista mitään kokeillut, mutta uskoisin, että ne ovat melko identtisiä omaani verrattuna. E-Villeäkin olen käyttänyt ja tavara tullut aivan asiallisesti perille.

Clas Ohlsson: Infrapunalämpömittari 1
Clas Ohlsson: Infrapunalämpömittari 2
E-ville: Infrapunalämpömittari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *