Maakaasun käyttö lämmitykseen ja auton kotitankkaukseen

Lämmitysmenetelmien suhteellinen hinta, öljy = 100%

Kodin lämmityshintavertailuun on lisätty uutena maakaasu.

Maakaasun polttoarvo tavallisesti on 10 kWh/m³.[2]

Maakaasupolttimen hyötysuhteeksi on laskettu 109%, koska paras maakaasulämmityksestä löytämäni esite on kondenssikattilaesite[1], jossa tuo hyötysuhde on mainittu. Polttoarvoksi ilmoitetaan yleensä sellainen luku, että se lämpömäärä saadaan, kun kaikki polttoaineessa oleva vesi menee sata-asteisena piippuun. Kondenssikattilassa vesi meneekin viileämpänä viemäriin. Tästä tulee 9% lisäys hyötysuhteeseen. 100% perushyötysuhde edellyttää myös, että kattila on sisällä eikä esim. sivurakennuksessa. Kondenssikattilaan kytketyn viemärin tulee kestää rikkihappoa, mikä ei tee ratkaisusta välttämättä edullista.

Maakaasun hinta on 80,82 senttiä kuutiolta.[3] Vuosimaksu on kuitenkin sen verran kova, 220,66 euroa, että se täytyy ottaa mukaan hintaan (esim. sähköstä olen jättänyt sen pois, koska se on pienempi ja sähköä tarvitaan muuhunkin kuin lämmitykseen). Talossa, joka lämmittää vuodessa 15000 kWh:lla, vuosimaksun osuus on 1,5 c/kWh.

Polttoarvon kilowattitunnilta hinnaksi tulee 8,082 senttiä ja hyötysuhde mukaan lukien lämmitykseen tuleva kilowattitunti maksaa 7,4 senttiä (hyötysuhde 109%).

Vuosimaksun kanssa maakaasun hinnaksi tulee 8,9 c/kWh. Se on 72% nykyisestä öljylämmityksen hinnasta ja hieman halvempi kuin tämänhetkinen sähkön hinta.

Mikäli maakaasupolttimen hyötysuhde pudotetaan ehkä realistisempaan 90%:iin, maakaasun hinta nousee tasolle 10,5 c/kWh, ja maakaasu muuttuu sähköä kalliimmaksi lämmönlähteeksi.

Maakaasu on halventunut maailmalla viimeisen vuoden aikana reilusti. Suomessa kuitenkin kuluttajalle myydyn maakaasun hinta on sidottu kivihiilen ja öljyn hintaan ja kuluttajahintaindeksiin, ei maakaasun maailmanmarkkinahintaan.[3]

Maakaasun jakeluverkko on hyvin rajoittunut.[6][7]

Kotona olevan maakaasun etuna on se, että sillä voi tankata maakaasukäyttöisen auton edullisemmin kuin huoltoasemilla. Pikaisesti laskien kotikaasun hinta on euron kilo, kun asemalla sama kaasu maksaa 1,32 euroa kilo. Silloin maakaasun kotitankkaus vastaa bensiinin hintaa 0,65 euroa litralta. Kotona tankattu maakaasu on euroa halvempi litralta kuin bensiini!

Tosin kerrotaan, että tarvittava laite suojavarusteineen maksaa noin 6000 euroa, jolloin takaisinmaksuaika on 50000-100000 kilometriä, mihin maakaasuputkien lähellä olevalta kaupunkilaisperheeltä voi mennä jopa kymmenen vuotta.[4][5]

[1] http://www.klv.fi/pdf/oertli_esite.pdf
[2] Motiva: lämpöarvot
[3] Gasum Paikallisjakelu, kotikulta –hinnasto, 1.4.2012
[4] http://www.biokaasuauto.fi/biokaasun-tankkauspaikat/kotitankkaus
[5] http://www.autoobserver.com/2011/03/brc-fuelmaker-again-selling-phill-home-cng-fuel-station.html
[6] http://www.gasum.com/gasnetwork/PublishingImages/Suomen_maakaasuverkosto_EN.jpg
[7] Fortumin maakaasun ja kaukolämmön jakelualueet

Yksi ajatus artikkelista “Maakaasun käyttö lämmitykseen ja auton kotitankkaukseen”

  1. Moro
    Kirjoitat, että maakaasulla tomivaan kondenssikattilaan kytketyn viemärin tulee kestää rikkihappoa, miksi?

    Lainaus:

    http://www.energia.fi/energia-ja-ymparisto/energialahteet/maakaasu

    "Maakaasu on ympäristöystävällinen fossiilinen polttoaine. Sen käytöstä eli poltosta ei aiheudu lainkaan rikkidioksidipäästöjä…", eli maakaasu ei sisällä rikkiä.
    Siis mistä rikkihappo syntyy maakaasukattilan kondenssioveteen, joka johdetaan viemäriin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.