Nyt tulivat pakkaset ja sähkön hinta nousi rajusti ylös. Ensimmäisen päivän hinta on 8,3 c/kWh eli 2-3 kertainen viimeisen kahden kuukauden hintatasoon nähden.
Mikäli hinta palaisi viime kuun lopun tasolle arkisin 4,5 c/kWh (viikonloppuisin 4,0 c/kWh), kuukauden hinta olisi yhä vain 4,5 c/kWh. Siksi ei ole vielä selvää, että öljylämmitysraja saavutetaan. Itse kuitenkin vaihdoin jo öljylämmitykselle.
Kymmenen päivä sääennuste ennustaa hyvin kylmää viikonloppua, mutta jo viikon päästä palattaisiin viiden pakkasasteen lämpimämmälle puolelle. Jos nykyinen hintataso 8 c/kWh (arkisin) jatkuu viikon, ja tämän jälkeen palataan tasolle 4,5 c/kWh (arkisin), kuukauden keskihinnaksi tulee juuri öljylämmitysraja 5,3 c/kWh.
Hinnan nousu keskittyy tälläkin kertaa muutamaan tuntiin. Hinta on noin 20 c/kWh tänään 8.00-10.00 ja 18.00-19.00 Suomen aikaa. Suomalaisittain oudot ajat, mutta nuo samat hinnat ovat esim. Ruotsissakin yhtä aikaa, joten niillä on todennäköisesti enemmän tekemistä Ruotsin kuin Suomen sähkönkulutuksen kanssa. Esim. Ruotsissa lämmitettäneen julkiset rakennukset noihin aikoihin yön jäljeltä lämpimämmäksi. Hyvä esimerkki energiansäästöstä, joka on yhteiskunnalle hyvin kallista, kun kaikki maksavat tuon ajan sähköstä 2-3 kertaisesti ja infrastruktuuri rasittuu äärimmilleen.
Vesivarastot antavat hieman ristiriitaista viestiä. Ensi näkemältä vesivarastot on saatu jo yllättävänkin alas. Esim. Ruotsissa, joka on meille merkittävin vesivoiman lähde, varastot ovat laskeneet viime vuoden viikon 44 yli 30 TWh:sta viikolla kolme 23 TWh:iin. Lähempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että viime vuonna minimi on ollut jo maaliskuun lopussa tasolla 4 TWh:a. Todennäköisesti vesivarastot on saatava kahdessa kuukaudessa tuolle tasolle, jotta on varauduttu kevättulviin. Silloin vesivarastoista 2/3 on saatava kahdessa kuukaudessa jauhettua sähköksi. Joko vesisähköä on seuraavat kaksi kuukautta yllin kyllin tai sitten voimayhtiöt pistävät kevättulvat yhteiskunnan maksettaviksi.
Vesivoimatilanne: http://wwwdynamic.nordpoolspot.com/marketinfo/rescontent/area/rescontent.cgi