Suomen suurin ledilamppu

Olen jo viitisen vuotta silloin tällöin kokeeksi ostanut hehkulamppuja korvaavia ledilamppuja. Ensimmäiset olen jo heittänyt pois – en siksi, että ne olisivat menneet rikki vaan siksi, että ne yksinkertaisesti eivät täyttäneet tarkoitustaan valaisussa.

Minulle on syntynyt käsitys, että mikään alle viiden watin ledilamppu ei korvaa hehkulamppua. Tuollainen kapistus taas on ollut tähän asti erittäin kallis. Kaikki ostamani ledilamput ovat maksaneet 20-40 euroa ja aivan viimeiseen asti viiden watin ledilamput ovat olleet hintahaitarin huipulla. Niin kuin itse asiassa ovat vieläkin vaikka hinnat ovat olleet lievässä laskussa koko ajan. Lisäksi viisi wattia vaatii jo valtavan jäähdytyselementin, koska kaikki lämpö muodostuu pistemäisesti muutamassa pienessä puolijohdelastussa.

Keskiviikkona törmäsin tähän astisista tehokkaimpaan ledilamppuun. Yhdeksän wattia. Kyseessä on tavallisen isoon lampun kantaan (E27) laitettava kohdelamppu, jonka jäähdytyslevyt ovat valtavat, ison hehkulampun kokoiset. Käyttöiäksi luvataan viisi vuotta ja valon luvataan vastaavan 90-wattista hehkulamppua. Valitettavasti en raaskinut maksaa lampusta vaadittua hintaa 29,90 euroa, joten en voi kommentoida kuinka lamppu oikeasti toimii. Kauppa on Motonet Hämeenlinna.

Tämä lamppuhan on valitettavasti tavallisessa kotitalouskäytössä lähes käyttökelvoton. Kohdevalaisimet edellyttävät yleensä G-kantaisia lamppuja (suoraan verkkovirtaan laitettavat ovat nastallisella GU10-kannalla). Isoa kierrekantaa näkee ääarimmäisen harvoin valaisimessa, jossa voisi ajatella käytettävän kohdelamppua. Lisäksi tavallisen hehkulampun kokoiset tai jopa isommat jäähdytyselementit rajoittavat käyttötarkoituksia kohdelamppuna. Eli en keksi tälle lampulle mitään käyttökohdetta kotonani.

Ledilamput valitettavasti ovat aina perusrakenteeltaan kohdelamppuja. Valoa voi yrittää hajottaa, mutta kyllä sitä silloin aina myös hukataan.

Lamppua voisi yrittää käyttää pihalla kohdevalaisimena, mutta se on hieman kallis kokeiltavaksi, kestääkö se pakkasta.

Mikäli lamppu toimii viisi vuotta, sitä käytetään sisällä kaksi tuntia päivässä ja sähkö maksaa 10 c/kWh, lamppu kuluttaa elinikänään sähköä reilulla kolmella eurolla:

2 h * 365 * 5 = 3650 tuntia
3650 h * 0,009 kW * 0,10 e/kWh = 3,29 euroa

90 W hehkulamppu kuluttaa samana aikana sähköä reilulla kolmellakymmenellä eurolla:

3650 h * 0,09 kW * 0,10 e/kWh = 32,90 euroa

Eli lamppu ei aivan säästä itseään elinaikanaan (32,90 – 3,29 = 29,60 vs. ostohinta 29,90). Tosin hehkulamppu joudutaan todennäköisesti uusimaan kerran tuona aikana eli hintaan tulee muutama kymmenen senttiä lisää (vertailukelpoinen hinta on siis hinta, ennen kuin hehkulamput piti ostaa tiskin alta).

Kun sisäkäytössä kuitenkin pitää ottaa huomioon se, että suurin osa hehkulampun energiasta menee asunnon lämmittämiseen, laskelma muuttuu selvästi hehkulampun eduksi. Suomessa lämmitystä ei tarvita kahtena ja puolena kuukautena, ja kun karkeasti arvioiden lisäksi lämmityksen ei tarvitse olla päällä mm. hehkulamppujen ansiosta kahtena ja puolena kuukautena, lämmityskauden pituudeksi tulee ainakin seitsemän kuukautta. Lasken kuitenkin mukaan myös ajan, jolloin nuukan ihmisen lämmitys ei ole päällä, koska kodin aktiivienergia riittää lämmitykseksi. Mikäli kaikki ”energiansäästötoimet” kuten ledilamput otetaan asunnossa käyttöön, lämmityksen on oltava päällä yhdeksän ja puoli kuukautta.

9,5 kk / 12 kk = 79 %

Tällöin hehkulampun energiasta 79% on lämmitykseksi menevää aktiivienergiaa ja vain 21% menee hukkaan. Tällöin jätän laskematta sen, ettei Suomessa kesällä tarvitse keinovaloa – mutta annetaan sen verran hehkulampunkieltäjille tasoitusta. Silloin hehkulampun käyttökulut viidessä vuodessa ovat vain seitsemän euron luokkaa:

32,90 euroa * 21 % = 6,91 euroa

Ja vastaavasti ledilampun seitsemänkymmen sentin luokkaa:

3,29 * 21 % = 0,69 euroa

Ledilampun säästö on sisäkäytössä elinaikanaan vain 6,22 euroa. Tuohon nähden kolmenkymmenen euron ostohinta on aivan järjetön.

Kolmekymmentä euroa maksava ledilamppu voi maksaa itsensä takaisin vain ulkokäytössä, jossa se on aina pimeän aikana päällä. Tai sitten käyttökohteessa, missä lampun vaihtaminen on erittäin kallista tai hankalaa. Muuten sellaista ei kyllä kannata ostaa.


Kannattavat ledilampun hinnat olisivat:

  • 9 W – 6 euroa
  • 6 W – 4 euroa
  • 4 W – unohda! (kuin 25W kohdehehkulamppu)

Jos ledilamppu on ulkokäytössä päällä 50% ajasta viisi vuotta, ja se säästää 81W tunnissa, säästö on huomattava:

12 h * 356 * 5 * 0,081 kW * 0,10 e / kWh = 177 euroa

Mutta ledivalaisimen toiminnasta pakkasessa ei siis ole mitään takeita. Netissä tunnutaan myytävän erikseen kylmänkestäviä ledivalaisimia, joten todennäköisesti tämä lamppu ei pakkasta kestä.

PS. Ledilampuissa on pieni hakkurivirtalähde, joka voi aiheuttaa käsittämättömän määrän radiohäiriöitä. Jos radiosi vinkuu, sammuta ledilamput. Jos häiriö katoaa, joudut palaamaan muihin lampputyyppeihin.

3 vastausta artikkeliin “Suomen suurin ledilamppu”

  1. Huhu kertoo, että pienetkään LED-lamput eivät kestä läheskään 5 v. Onko niillä joku takuu?

  2. Kuten kuvasta tarkkaan katsomalla näkee, noihin paketteihin on painettu teksti 5v takuu. Saattavat tosin luottaa siihen, että firman kassakuitit ovat tuskin lukukelpoisia enää viiden vuoden päästä.

    Minä olen heittänyt pois jo useita alle viisi vuotta vanhoja ledilamppuja niiden himmeyden vuoksi. En ole aivan varma ovatko ne himmentyneet ajan myötä vai oliko ne jo alun perin himmeitä ja nyt vasta verrattuna uusiin ne näyttävät todella käyttökelvottomilta. Täysin rikki ei vielä ole mennyt yksikään. Todennköisimmin rikki menee hakkurivirtalähde lampun kannassa.

  3. Kehitys kehittyy ja edistys edistyy. Pari kuukautta on kulunut edellisestä ja nyt IKEA mainostaa LED-lamppua, jonka speksit ovat seuraavat: E27, teho 8,1 W, valovirta 400 luumenia. Hinta 12,95 €.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.