Kyllä meitä öljykattilan omistajia nyt hymyilyttää.
Sähkön hinnasta vain neljännes (26%) on enää sähköä, loput ovat veroa ja siirtomaksuja.
Tämän sivuston vertailuhintana käytetään Carunan (ex. Fortum) sähkönsiirtomaksuja.
Arvatkaa paljon Caruna on päättänyt nostaa sähkönsiirtomaksujaan? 27 prosenttia! [1]
Sähkö ei tule näillä näkymin olemaan kilpailukykyinen energiamuoto vuosiin. Sorry.
Tämä on sääli, sillä sähkö on erittäin joustava energiamuoto, sitä on helppo tuottaa suurissa taloudellisissa yksiköissä ja siirto koko maahan on halpaa.
Sähkön osuus kuluttajan maksamasta hinnasta laskee kahdestakymmenestäyhdeksästä prosentista kahteenkymmeneen kuuteen, vain noin neljännekseen. Vertailuhintana on joulukuun 2015 keskihinta.
Sähkön kiinteä osuus korotuksen jälkeen nousee tasolta 6,0 c/kWh tasolle 6,8 c/kWh. Tämä siis tarkoittaa sitä, että vaikka sähkö olisi pörssissä ilmaista, kuluttaja maksaa sähköstään 6,8 c/kWh.
Tällä hetkellä öljyn hinta vastaa suoraa sähkölämmitystä sähkön pörssihinnalla 1,3 c/kWh. Kun kiinteä osuus nousee 0,8 c/kWh, sähkö saa maksaa pörssissä enää 0,5 c/kWh, että sähkö olisi kilpailukykyistä. Eikä öljyn hinnanlasku ole saavuttanut lähellekään Suomen kuluttajahintoja. On hyvin todennäköistä, että öljyllä lämmittää seuraavan vuoden halvemmalla, mitä sähkön kiinteä hintaosuus on – siis ilman sähkön hintaa.
Valitettavasti asetelma saa pohtimaan, kannattaako tätä blogiakaan enää kirjoittaa. Ei ketään enää kohta kiinnosta sähkön hinta vaan se, miten öljykattiloita asennetaan.
[1] http://www.taloussanomat.fi/energia/2016/01/20/suomen-isoin-sahkonsiirtaja-nostaa-hintoja-27-ja-22-/2016733/12