Earth Hour -hömpötys on tullut käsiteltyä joka vuosi sen verran perusteellisesti, että tänä vuonna kerron vain tarinan.
Sopivasti Earth Hourin alla pyykit valmistuivat pesukoneesta. Vaihtoehdot olivat pistää pyykit saunaan kuivumaan tai kuivausrumpuun.
Pyykeissä on pesukoneen jäljiltä noin litra vettä jäljellä.
Jos pyykit pistää sisällä kuivumaan, tuo litra vettä haihtuu ilmaan ja menee ilmastoinnin mukana kaasuna ulos. Haihtuminen ei tapahdu ilman energiaa, vaan haihtuminen on jäähdyttänyt ilmaa saman energiamäärän, kuin litran huoneenlämpöistä vettä kiehuttaminen vie.
Kuivausrumpu
Jos pyykit pistää kuivausrumpuun, se kuluttaa noin kaksi tuhatta wattia tunnin ajan. Tämä tietysti maksaa, näin viikonloppuna 17 senttiä, mutta kaikki tämä energia menee talon lämmittämiseen, joka muutenkin lämpiäisi suunnilleen saman maksavalla öljyllä. Ainoa kuluva energia on kerätyssä huoneenlämpöisessä vedessä, joka kaadetaan viemäriin.
Kuivausrummun sähkönkulutus | 2 kWh | 17 senttiä |
Kuivausrummun korvaama öljylämmitys | -2 kWh | -15 senttiä |
Litra huoneenlämpöistä vettä viemäriin (*) | ei vaikuta | ei vaikuta |
Yhteensä | 0 kWh | 2 senttiä |
Pyykkien kuivaaminen sisällä
Jos lasketaan paljonko pyykkien kuivaaminen sisällä haaskaa energiaa, voimme ottaa vertailukohdaksi litran (=kilon) huoneenlämpöistä vettä.
Kilon 20-asteista vettä lämmittäminen sata-asteiseksi vie energiaa 80 * 4,2 = 336 kJ. Lisäksi höyryttäminen vie 2256 kJ! Yhteensä kilon huoneenlämpöistä vettä höyrystäminen kuluttaa 2592 kJ = 0,7 kWh.
Kilo vettä höyrystyminen (20 asteesta) | 0,7 kWh | 6 senttiä |
Kilo kraanavettä 20 asteiseksi (*) | ei vaikuta | ei vaikuta |
Yhteensä | 0,7 kWh | 6 senttiä |
Earth Hour -kuivaus
Kun käytän kuivausrumpua Earth Hour -tunnin ajan, maksan talon lämmittämisestä kuivausrummulla 17 senttiä, mutta se vähentää öljylämmityksen tarvetta 15 sentillä. Lisäksi säästän 6 senttiä lämmityskuluista, koska noin paljon vähemän vettä talossani olevan lämmön tarvitsee höyrystää vettä ilmastoinnin kuljetettavksi kaasuna ulos.
Minä ja luonto säästävät, kun en säästä sähköä. Ai, mitenkö tämä liittyi Earth Hour -tuntiin?
(*) Tämä 0,02 kWh lämmitys tapahtuu jo pesukoneessa, joten tätä ei lasketa kuivauskuluksi. Kummassakin laskelmassa kulu on sama.
PS. Kirjoitin sanan Hour isolla, ettei sana ”Earth hourin” kuulostaisi niin todenmukaiselta.
Kuva: CC BY-ND 2.0, The Cold Cycle
Suomen kodinkoneliikkeisiin ja lehdistöön on levinnyt kummallinen käsitys että lämpöpumppuperiaatteella toimiva pyykinkuivain on energiataloudellisempi kuin suorasähkölämmitteinen. Tämähän onkin totta nimenomaan sellaisissa maissa joissa tarvitaan jäähdytystä ja pyykinkuivain sopivasti jäähdyttää sitä tilaa jossa se sijaitsee. Sen sijaan Suomessa ei ole pienintäkään järkeä sellaista konetta ostaa.
Jokainen voi tehdä laskelman kuinka paljon kone sitä huonetta viilentää ja millä hyötysuhteella ja hinnalla sen viilennyksen joutuu korvaamaan takaisin (öljylämmityksellä tms). Tiedetään myös ettei lämpöpumpun hyötysuhdekaan ole mikään 100%, joten hukkaenergiaa kuluu siinä huoneen viilentämisessä/pyykin lämmittämisessäkin. Kun muistetaan ottaa huomioon että pyykinkuivaimen monimutkaisemmasta tekniikasta (lämpöpumppu vs sähkövastus) joutuu maksamaan jo siellä kodinkoneliikkeessä ollaan jo hyvin kaukana edullisesta tavasta kuivattaa pyykkiä.
Se mikä on totta Etelä-Euroopassa ei ole totta täällä ja se pitäisi tietää myös kodinkoneliikkeessä ja lehdistössä!
Näinhän se on. Aloitin tämän sivuston aikoinaan sähkölamppudirektiivistä suivaantuneena, mutta vuosien kuluessa olen todennut taistelevani tuulimyllyjä vastaan.
Kaikki kodinkoneet ovat sähkölämmittimiä eivätkä kuluta lämmityskautena energiaa. Suomessa on lämmityskauden ulkopuolista kesää kaksi ja puoli kuukautta, josta puolet ollaan mökillä ja loppunakaan ei paljon aurinko laske eli ainakaan sähkölamppujen sähköpihiydellä ei ole mitään tekemistä energiansäästön kanssa.
Tavalliselle kuolevaiselle tuntuu olevan täysin mahdotonta nähdä jääkaappia sähkölämmittimenä. On siis aivan turhaa investoida AAA+-luokan jääkaappiin, joka on vain mahdollisimman huono, kallis ja ympäristöepäystävällinen sähkölämmitin verrattuna mahdollisimman halpaan jääkaappiin. Joskus vertailin samannäköistä halpaa ja kallista jääkaappia, ja näissä oli valtava näkymätön ero siinä, että eristeet täyttivät melkein koko jääkaapin sisätilat. ”Energiaa säästävään” jääkaappiin mahtuu hyvin vähän ruokaa sisään.
Kuivausrumpuesimerkkiä voisi jatkaa siten, että jos kuivausrummun veden pistää pakastimeen, antaa sen jäätyä ja heittää jääkalikkana ulos, taloa on lämmitetty enemmän kuin mitä operaatioon kului energiaa.
Amen brother!
Täällä on hamstrattuna hehkulamppuja varastohyllylle. Tosin ainakin minun kaupungissa vieläkin kauppoihin tulee eriä esim. E27 kantaisia kirkkaita 60w hehkulamppuja. Sen sijaan 40w, 25w ja kristallikruunuihin käyvät ”kynttilälamput” täytyy seuraavaksi tuoda Venäjältä.
Se on tasan varmaa että yhtään muuntajalla varustettua epäekologista pienloisteputkea tai lediä ei minun talooni tule, niissä valo-ominaisuudet ovat lisäksi niin epämiellyttäviä kun esim parketin väri muuttuu ikäväksi. Vielä kun tehtäisiin niitä Itä-Saksalaisia ikuisia hehkulamppuja niin luonto kiittäisi vielä enemmän.
Kuivaa pyykit sisällä, laita peltier-kuivain poistamaan kosteus ilmasta. Laita kondensoitunut kosteus pakastimeen. Vie jää ulos. Saat kaiken energiasi talteen.