Nykyään on muodissa hankkia joukkorahoitusta kaikenlaisille hankkeille – paitsi Suomessa, missä se on laitonta. Ehkä on hyväkin, että se on laitonta, sillä konsepti saa liikkeelle kaikenlaisia huijareita.
Yksi nerokas keksintö on sähköinen vedenlämmitin, joka ”energiaa ja vettä säästävästi lämmittää suihkuveden suoraan sähköllä ilman energiaa haaskaavaa kuumavesisäiliötä”. Keksinnön ytimenä on tehokkaasti vettä lämmittävät ”patentoidut” vedenlämmityselementit.[1]
Ehkä keksintö toimii Etelä Karoliinassa, jos putkista tuleva kylmä vesi on kädenlämpöistä. Valitettavasti vain suomalaisilla spesifikaatioilla keksintö on mahdoton.
Tehdään seuraavat taustahuomiot:
- Normaalin suihkun veden käyttö on 12 litraa minuutissa (0,2 kg/s), vanhan suihkun jopa 20 litraa minuutissa (verkossa mainitaan tämä suositus moneen kertaan, mutta virallista lähdettä en löytänyt, kuitenkin esim.[3]).
- Kylmän veden on oltava bakteerien kasvun vuoksi alle 20 asteista, yleensä se on selvästi alle 10 asteista [2] Suoraan porakaivosta tuleva vesi voi olla vain kolmeasteista. Itselläni putkissa seissyt lämmin vesi on 14 asteista, mikä juodessa ei tunnu raikkaalta. Kun vettä juoksuttaa, veden lämpö putoaa kahdeksaan asteeseen, mikä tuntuu raikkaalta juodessa.
- Suihkuveden pitää olla hieman yli ruumiinlämpöistä, esim. 38 asteista (jonka tosin useat kokevat hieman kylmäksi)
- Kuuman veden tulee säännösten mukaan olla kaikkialla vesijärjestelmässä 50-55 asteista, että se tappaa bakteerit.[2] Vedenlämmittimestä ei saa olla pitkää putkea 37 asteista vettä käyttöpaikkaan. Oikeaoppisesti lämmitys on tehtävä 50 asteiseksi ja juuri käyttöpaikassa se sekoitetaan kylmään veteen käyttölämpöiseksi.
Olettakaamme siis:
- Haluamme lämmittää 8 asteisen veden 38 asteiseksi 12 litraa minuutissa
- Energiankulutus on sama jos lämmitämme hieman vähemmän vettä 50 asteiseksi ja lisäämme kylmää vettä jäähdyttääksemme sen 38 asteiseksi juuri ennen suihkua – eli unohdamme tämän ongelman.
Lämpötilaero on 30 astetta, vesimäärä on 0,2 kg sekunnissa. Veden ominaislämpökapasiteetti on 4,2 kJ/(K*kg). Laskutoimitus on:
30 K * 0,2 kg/s * 4,2 (kW*s)/(K*kg) (J on W*s)
= 25 kW
25 kilowattia tarkoittaa noin kolmen saunan kiukaan tehoa.
Tämä valitettavasti on kotioloissa epärealistinen teho. Virtana 230 voltin sähköjärjestelmässä 25 kW tarkoittaa 109 ampeeria. Suurin kerros- ja rivitaloon saatava sulakekoko on 3*25 A, mikä ei riitä. Suurin omakotitaloon saatava sulakekoko on 3*63 A, joka voisi riittää tuollaiselle vedenlämmittimelle tavallisen talon kulutuksen lisäksi. Kuitenkin on huomattava, että kuukausimaksu nousee tällaisella sulakekoon nostolla noin seitsemälläkymmenellä eurolla ja kuluttajan on maksettava paksummat kaapelit verkkoon.[4]
Kuinka realisitinen tällainen lämmitin sitten on märkätilassa?
Lämmitin on kytkettävä kolmella 10 mm² kuparijohdolla (41 A sähkönkestävyys [5]). Yksi tällainen johto vastaa noin viittä tavallista rakennuksen sähköjohtoa ja on tutumpi esimerkiksi 12 V autohifiasennuksista.
Sitten meillä on se pieni ongelma, että 50 mA riittää tappamaan suihkussa olevan ihmisen.[6] En henkilökohtaisesti suhtautusi kovin luottavaisesti lämmittimeen, joka kuluttaa suihkuveden lämmittämiseen mahdollisimman lyhyellä putkella yli 2000 kertaa enemmän virtaa.
[1] https://www.kickstarter.com/projects/1132758406/heatworks-model-1-your-next-water-heater
[2] http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/aiheet/tietopaketit/vesi/legionellat/ymparistotekijat_ja_torjuntamahdollisuudet
[3] http://www.isannointiliitto.fi/asuminentaloyhtiossa/asuminentaloyhtiossa/energianeuvontaaasukkaille/taltutakylpyhuoneenvesipeto/
[4] http://www.fortum.com/countries/fi/SiteCollectionDocuments/Sahkon-siirto-ja-liittymat/FSS_Verkkopalveluhinnasto_1.6.2013_fi.pdf
[5] Wikipedia: sähköjohto
[6] Wikipedia: vikavirtasuojakytkin
Sinänsä tuollainen läpivirtauslämmitin on ihan mahdollinen ja osapuilleen toimiva keksintö.
Olen Saksassa asunut hetkisen asunnossa, jossa oli sekä keittiön hanalle että suihkulle oma läpivirtauslämmitin. Muistan ihmetykseni, kun jotenkin sattumalta ensimmäisen kerran asuntoon tullessani tuijotin epäuskoisena 3*63A pääsulakkeita pienehkössä kerrostalokolmiossa.
Käyttömukavuus oli toki parempi kuin kuupalla puulämmitteisestä padasta kiehuvaa vettä ämpäriin annostellessa, mutta yhdessäkään suomalaisessa kerrostaloasunnossa en ole törmännyt niin suuriin veden lämpötilaheilahteluihin suihkun aikana.
-Jukka
P.S. Muistaakseni Skotlannissa oli rakennustyömaakäyttöön tarkoitetussa sosiaalitilakontissa vielä pidemmälle viety ratkaisu (vastus integroitu vesihanaan) ja työmaakeskusviritykset sen mukaiset.
Tuossa videossa esitellyn laitteen ideaa on uusimmilla sivuilla muunnettu niin, että se tasaa esilämmitetyn veden tasaisen lämpöiseksi juuri ennen suihkua. Tuossa vain on se ongelma, että tuollainen esilämmitetty vesi voi olla melkoinen bakteeripesäke ellei se ole koko ajan jossain 55 asteen tienoilla joka tapauksessa – eli sellaisenaan käytettävissä suihkutermostaatissa.
Enkä tuntisi oloani kovin turvalliseksi kylpyhuoneessa, jossa kraanan välittömään läheisyyteen tuodaan 3*63A kuparijohtoja tai edes mitään sinne päin 😉 Vikavirtasuoja on 30 mA, koska mikään sitä isompi virta on aika tappavaa märkätiloissa.
Todennäköisesti Suomen viranomaiset laittaisivat laitteelle stopin aika nopeasti. Ja mielestäni kerrankin ihan syystä.
Itse asiassa tuollaiset läpivirtauslämmittimet ovat varsin yleisiä maailmalla, varsinkin aasiassa noihin törmää jatkuvasti. Siellä ne ovat monesti ainoa tapa saada lämmin suihku. Tuo energialaskelma ei pidä niissä olosuhteissa paikkaansa koska kylmä vesi ei ole niin kylmää, ja virtausnopeus on pakko pitää pienenä jos haluaa sitä vettä lämpimäksi.
Tossa vähän esimerkkejä minkälaisista laitteista on kyse:
https://www.homepro.co.th/search?q=shower+heater
Kokemukseni mukaan osa laitteista toimii huonommin, osa paremmin, mutta eipähän tarvi ihan kylmällä vedellä peseytyä. Ja mitä sähköiskuvaaraan tulee niin on noihin moni kuollutkin, sähkötyöt kun on monesti tehty vähän niinku sinnepäin……