Hallitus on päättänyt, että sähkön arvonlisävero lasketaan kymmeneen prosenttiin.
Mikä arvonlisävero? Todennäköisesti tämä tarkoittaa vain sähkön arvonlisäveroa. Mutta tämä on vain murto-osa kaikesta sähkölaskussa maksetusta arvonlisäverosta.
Kuluttajan sähkölaskun arvonlisäverot koostuvat seuraavista komponenteista, joista useimpien arvonlisävero tullee säilymään 24 prosentissa:
- sähkön arvonlisävero (*)
- sähkönmyyjän provision arvonlisävero (*) (pörssisähkösopimuksissa; vakiohintasopimuksissa tämä on osa sähkön hintaa)
- sähkönmyyjän kuukausimaksun arvonlisävero
- sähkön jakelijan kilowattihinnan arvonlisävero (*)
- sähkön jakelijan kuukausihinnan arvonlisävero
- sähköveron arvonlisävero (*)
- huoltovarmuusmaksun arvonlisävero (*)
Tähdellä merkityt ovat c/kWh eli niiden arvonlisäveron alentamisella olisi vaikutusta sähkön hinnan noustessa. Tämäkin vaikutus olisi kuitenkin vain senttiä kilowattitunnilta eli järjettömien hintojen leikkaamiseen arvonlisäveron muutoksella ei ole olennaista vaikutusta.
Saisivat samalla poistaa EU-säännösten vastaisen sähköveron arvonlisäveron.
Uutisissa väitetään, että hallitus aikoo hakea EU:lta erikoislupaa pudottaa sähkön arvonlisävero viiteen prosenttiin. Tämä on melkoinen vaaliväite, koska monen monta kertaa on vedottu siihen, että EU:n säännös korkeintaan kahdesta alennetusta verokannasta on ehdoton. Koko kansainvälinen arvonlisäverojen tilitysjärjestelmä perustuu korkeintaan kolmeen arvonlisäveroprosenttiin. Uutta arvonlisäveroprosenttia tuskin tosissaan selvitetään.
Toivottavasti sähkönmyyjän provisio muistetaan mainita laeissa erikseen osana sähkön hintaa. Muuten voi käydä niin, että pörssisähkön ostajat joutuvat maksamaan provisiosta 24% arvonlisäveroa, mutta kiinteähintaisen sähkön ostajat saavat tuosta hintaan kätketystä provisiosta alv-alennuksen.