Sähkön markkinahinta on ollut nousussa koko syksyn. Lauantain pörssihinta on halvin hinta kuukauteen, mutta sen lisäksi se tuntuu selvästi päättävän loka-marraskuun nousutrendin.
Perustavia syitä kalliille hinnalle on öljyn hinnanousu (maltillinen), Ranskan ydinvoimaloiden korjaustauot ja Ruotsin matala vesivoimavarastotilanne. Mikään näistä ei ole hellittänyt, mutta niitä voi olla vaikeampi käyttää näin pitkään tekosyynä hintojen korotukselle.
Nordpoolin tietojen mukaan vesivoimaa on tänä vuonna merkittävästi vähemmän kuin viime vuonna.
GWh
Norja
Ruotsi
Suomi
2015 viikko 45
72148
28638
3926
2016 viikko 45
60755
19816
3015
-16%
-31%
-23%
Vuosi 2015 oli tosin poikkeuksellisen runsasvetinen. Edellinen vuosi 2014 oli suunnilleen tämän ja viime vuoden puolivälistä.
Ruotsin vesitilanne riittää pitämään Suomen sähkön hinnan korkealla. Ruotsalaiset eivät päästä sähkön hintaa laskemaan paljon alle neljän sentin kilowattitunnilta, kun silloin heidän kannattaa säästää vesivoimaa kalliimpaan aikaan.
Talouselämä-lehti otsikoi ”Tämäkin vielä: Sähkön hinta lähtenyt Suomessa ”poikkeuksellisen jyrkkään” nousuun”.
”Korkeaa hintaa selittävät kylmä sää ja erityisen huono vesitilanne Pohjoismaissa vähäsateisen syksyn jäljiltä.”
Talouselämä on oikeilla jäljillä. Kuten sähkönhintakaavioista näemme, ongelma ei kuitenkaan ole Skandinaviassa vaan Keski-Euroopassa. Hinta on noussut Saksassa ja Ruotsi on vain seurannut perässä.
Bloomberg kertookin oikean juurisyyn korkeaan hintaan. Ranskassa Olkiluoto 3:a vastaavaa reaktoria Flamanville-3:a rakennettaessa huomattiin ydinvoimaloissa rakennusvirhe. Tämä virhe tarkistetaan nyt kahdeksastatoista vanhasta ydinreaktorista. Näistä loppuvuoden on alhaalla viisi reaktoria ja muitakin tarpeen mukaan. Hiilen käyttö sähköntuotannossa hipoo ennätyksiä.
Tilanne saattaa helpottaa vuoden vaihteessa. Tai sitten ei, ranskalaiset eivät ole kovin tunnettuja täsmällisyydestään aikataulujen kanssa.