23.11.2015 Säätösähkö maksoi kaksi euroa kilowattitunnilta

Maaseudun tulevaisuus raportoi säätösähkön maksaneen maanantaiaamuna ennätykselliset kaksi tuhatta euroa megawattitunnilta eli 200 c/kWh. [1]

Tämä hinta on lisäsähkölle, joka saadaan käyttöön 15 minuutin varoitusajalla.

Tukkuhintahan määritellään tunneittain ja se on maanantaina korkeimmillaan 15 c/kWh. Kuluttajien vaihtuva sähkön hinta on yleensä sidottu tukkuhintaan, jolloin vaihtuvahintaisen sähkön kuluttajat maksavat maanantaina korkeimmillaan kolmen tunnin ajan sähköstään 25 c/kWh.

Syy on Etelä-Ruotsissa, mutta tarkkaa syytä Maaseudun tulevaisuuskaan ei tiedä. Kuten päivän hintaraportissa kerrottiin, ydinvoimala Oskarshamn 3 (1400 MW) on rikki eikä Ruotsissa tuule (vaikutus SE2-alueella hyvään tuuleen verrattuna 1000 MW). Tämä ei kuitenkaan ole niin poikkeuksellista, että sen pitäisi rikkoa hintaennätyksiä.

[1] http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/s%C3%A4hk%C3%B6n-hinta-kipusi-huimaan-enn%C3%A4tykseen-1.133204

Raakaöljyn hinta on erittäin alhainen

Uutisissa otsikoidaan monta kertaa useammin öljyn hinnan nousseen kuin laskeneen. Totuus kuitenkin on se, että raakaöljyn hinta on nyt erittäin alhainen.

Meille merkittävimmän Brent-raakaöljyn hinta on pudonnut 44 dollariin tynnyriltä. Libyan sodan jälkeen raakaöljy ei ole ollut näin halpaa kuin elokuun lopussa muutaman poikkeuksellisen päivän.

Vaikka eurolla saa enää 1,08 dollaria, ja kolme viikkoa sitten 1,14 dollaria, silti raakaöljyn hinta on pudonnut euroissakin viisi prosenttia kolmen viikon aikana.

Euroissa Brent-öljyn hinta kävi lähellä nykyistä tasoa tammikuun loppupuoliskolla, mutta silloin eurolla sai 1,16 dollaria.

Tähän tietysti sopii mahdollisimman huonosti, että vertailuhintana käytetty HOK/ABC-lämmitysöljyn vertailuhinta nousi 76 sentistä 79 senttiin (vertailuhinnasta on poistettu bonuspalautus 5%).

Lämmitysöljyn toimittajan katteet ovat nyt korkeammalla kuin kertaakaan mittaushistoriassani. Suomessa myytävän lämmitysöljylitran verottomalla hinnalla saa 1,75 litraa raakaöljyä, kun parin vuoden keskiarvo on 1,44 ja minimi on ollut 1,21.

Öljyn hinnan ennustetaan pysyvät matalalla.

http://www.forbes.com/sites/arthurberman/2015/11/13/iea-offers-no-hope-for-an-oil-price-recovery/
https://www.morningstar.com/news/market-watch/TDJNMW_20151112268/update-oil-sinks-as-us-supplies-log-a-7th-straight-weekly-climb.html

Miksi sähköntuotanto Suomessa ei kannata?

Suomessa on 3400 MW vajaus ensi talven sähköntuotannossa. Miksi kukaan ei tuota Suomessa sähköä?

Hanasaari 2007, Antti T. Nissinen CC BY 2.0

Asian yksinkertaistamiseksi kuvitellaan seuraava tilanne.

Sinulla on hyödyke, jota on tuotettava koko ajan. Kukaan ei pysty varastoimaan sitä.

Tuottaja 1 tuottaa sitä kustannuksella 1e, mutta vain 90% ajasta. Tuottaja 2 tuottaa sitä kustannuksella 2e loppuajan. 3e on tuonnin hinta eli tuohon hintaan tuotetta on saatavilla lähes rajattomasti.

Kustannuksella 1e tekevät saavat aina tuotteen kaupaksi. Sadassa aikayksikössä halpa tuottaja tienaa 90e ja vielä vähän ylimääräistä aina, kun saa tuotteen hinnan nousemaan toimitusvaikeusten takia. Sitä enemmän, mikä enemmän muilla on toimitusvaikeuksia ja tuotteen hinta nousee.

Kustannuksella 2e tekevä saa tuotteensa kaupaksi koko ajan, jos on valmis myymään 50% tappiolla. Siksi hänen kannattaisi tehdä hyödykettä vain se 10% ajasta, kun tuottaja 1 on poissa pelistä. Kuitenkin tuotantoa on vaikea saada päälle juuri silloin, kun  tuote menee kaupaksi, siksi hän joutuu olemaan päällä 50% ajasta. Tuosta ajasta hän tekee tappiota 4/5 ajasta 1e/aikayksikkö ja saa tuotantokustannuksensa katettua 1/5 ajasta. Siksi hän on kannattava vain, jos hän saa tuotteestaan 10% ajasta hinnan, joka kattaa myös tappiot. Silloin, kun tuottaja 1 ei ole päällä, tuotajan 2 pitää saada 10% aikaikkunassa kasaan myös 40% aikaikkunan tappiot eli hän tarvitsee tuotteestaan 6e.

Tässä vaiheessa kuitenkin peliin tulee tuonti, joka rajoittaa hinnan kolmeen euroon. Siksi Tuottaja 2 ei voi saada rahojaan takaisin.

Kaiken lisäksi tuotttajaa 1 tuetaan niin, että hän tekee voittoa myös nollahinnalla tai jopa maksamalla asiakkaille siitä, että he ottavat heidän tuotteitaan tuottajan 2 tuotteiden sijaan.

Siksi kustannuksella 2e tekevä tuottaja 2 pistää tehtaansa naftaliiniin. Eikä tuotteita ole ollenkaan saatavilla 10% ajasta.

Hiilivoimaloiden tukemista valmistellaan!

Nyt se on sanottu ensimmäistä kertaa! Ruma sana niin kuin se on. Hiilivoimaloita joudutaan tukemaan.

Koska valtio tukee erilaisia huuhaaenergialähteitä, virkamiehet ovat keksineet, että hiilivoimaloiden tukeminen laitetaankin kuluttajien piikkiin.

Uutinen on ollut jo aiemmin Lännen mediassa, josta suuremmat Aamulehti ja Kaleva nyt uutisoivat.

”Lännen Median uutisessa myös kerrottiin, että viranomaiset pohtivat erityisen huoltovarmuusreservin perustamista tehopulaa helpottamaan. Se tarkoittaisi todennäköisesti sähkönkäyttäjille pientä lisämaksua, jonka avulla sulkemisuhan alla olevia voimaloita pidettäisiin varalla hätätilanteita varten.”

Kun kuluttajien hiilivoimatukiaiset kilpailevat hallituksen vihreiden tukiaisten kanssa, siitä tulee pitkä ja kallis kilpailu.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1195004537583/artikkeli/fingrid+tehopulan+taustalla+on+sahkon+alhainen+tuottajahinta.html
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/fingrid-riski-sahkonjakelun-rajoituksista-kovina-pakkaspaivina-on-kasvanut/711246/