Lokakuussa sähkön hinta oli 3,856 c/kWh. Eilen ilmoitin yhtä tuhannesosaa suuremman hinnan, mutta se oli sähköpörssin käyttämässä Ruotsin ajassa. Tarkkaan laskien Suomen ajassa yksi tunti siirtyy alussa ja lopussa, joten keskiarvo on Suomen lokakuussa tuhannesosaa pienempi kuin Nordpoolspotin päivähintojen perusteella laskettu kuukausihinta.
Sähkön hinta on hieman halvempi kuin syyskuussa. Se on myös tähänastista vuosikeskiarvoa 3,550 c/kWh korkeampi (musta viiva kaaviossa).
Sähkön hinnan jakautuminen viikonpäivittäin oli lokakuussa hieman poikkeava. Perjantai oli kallein päivä. Kuukausi on kuitenkin liian lyhyt päätelmien tekemiseen. Viimeiset pari vuotta maanantai on ollut kallein ja keskiviikko lähes yhtä kallis.
Ruotsissa erot olivat vielä pienempiä, mutta siellä normaali ”viikko nousee kunnes perjantaina putoaa” näkyy. Viikonloput olivat Ruotsissa vain vähän halvempia kuin arkipäivät.
Jos verrataan Suomen ja Ruotsin tuntihintaa, suuri osa tunneista lokakuussa oli eri hintainen kuin Ruotsissa. Ja aina kalliimpi.
Suomen hinta vs. Ruotsin hinta tunneittain. |
Kuvassa on kuukauden 774 tuntia asetettuna Suomen ja Ruotsin (SE1) hinnan mukaan paikalleen. Mikäli Suomessa ja Ruotsissa on sama hinta, pisteet ovat alemmalla viivalla. Nyt ne ovat keskimäärin ylemmällä viivalla. Suomessa ja Ruotsissa (SE1) oli sama hinta 420 tuntia ja eri hinta 324 tuntia kuukauden aikana. Suomen hinta ja systeemihinta oli sama vain 77 tuntia 774:stä tunnista. Energiamarkkinaviraston tulosopimuksen mukainen tavoite on 90%, ei tämä 10%. Suomen hinta oli tosin alempi kuin systeemihinta 172 tuntia. Suomen hinta oli siis kolmanneksen ajasta alempi tai yhtä suuri kuin systeemihinta.
Suomen hinta vs. systeemihinta tunneittain. |
Ja lopuksi vielä tuntihintojen jakautuminen hintaryhmiin.