Helmikuu 2012, perustuu hintatietoihin 6.2. asti:
Keskiarvo alkukuussa: 7,5 c/kWh, viimeisin hinta 7,6 c/kWh
Ennuste koko kuulle: 5,6 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 5,0 – 7,5 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 4,7 – 9,4 c/kWh
Todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 30%
Sähkön hinnasta ei vielä voi sanoa mitään oikeasti varmaa – paitsi sen, että kallis alkukuu varmasti pitää hinnan korkeammalla kuin viime kuussa. Mitään perustavanlaatuista syytä hintojen pysymiselle korkealla pakkasjakson mahdollisen loppumisen jälkeen ei ole. Ennustehinta onkin sellainen, että se olettaa hinnan palaavan viime kuun lopun tasolle alle viiden sentin, kun pakkaset lauhtuvat viikon sisällä. Pahimmassa tapauksessa hinta voi nousta paljonkin siitä. Hinta 7,5 c/kWh on vielä 50% vaihteluvälin sisäpuolella.
Kymmenen päivän ennuste on muuttunut radikaalisti joka päivä pakkaskaudella. Tällä hetkellä kymmenen vuorokauden ennusteessa (*) on kolme päivää, jolloin pakkanen on -20 astetta. Muulloin pakkanen on kuuden ja kolmentoista pakkasasteen välillä. Tämä on olennaisesti kylmempää kuin vielä eilisessä ennusteessa. Tukholmassa lämpötila nousee paljon lähemmäksi nollaa, millä on loppujen lopuksi suurempi vaikutus Suomenkin pörssihintaan kuin Suomen lämpötilalla.
Vesitilanne vaikuttaa vielä hyvältä, ja voimalat joutuvat kuluttamaan kaikki varastonsa parissa kuukaudessa ennen kevättulvia.
Tuulituotanto on ollut Suomessa marginaalista, korkeintaan pari promillea kulutuksesta. Tanskassakin tuotanto on ollut vähäistä, mutta sääennuste lupaa Jyllantiin seuraavaksi 10 päiväksi kohtuullista, tyypillisesti hieman alle 10 m/s tuulta.
Puolet Suomen sähkönkulutuksesta tehdään tällä hetkellä hiilivoimaloilla. Pienikin kulutuksen lasku todennäköisesti palauttaa sähkön hinnan ennustetasolle.
Maanantaina sähkö Pohjoismaissa on vaihteeksi selvästi halvinta Virossa. Skoone-Kööpenhamina on hiukan muuta Pohjolaa kalliimpi. Jyllanti ja suurin osa Norjaa taas on hieman pohjoismaista keskitasoa halvempaa. Tämä melko luonnollinen tilanne, mutta se on ollut aika harvinainen viimeisen kuukauden aikana.
(*) 10-päivän sääennuste yr.no Tampereelle, joka oletetaan Suomen asutuskeskipisteeksi (esim. astepäivissä keskisäänä käytetään Jyväskylää, mutta se ei ota asutuksen keskittymistä huomioon)